Warming-up
en cooling down

Elke training begint met een goede warming-up en eindigt met een goede cooling-down. Het doel hievan en hoe dit er precies uitziet lees je hieronder.

WARMING UP

De warming-up zorgt ervoor dat je lichamelijk en mentaal wordt voorbereid op de training. Zowel de lichaamstemperatuur als de temperatuur van de spieren wordt verhoogd. Hierdoor zullen bepaalde processen in het lichaam die bij het hardlopen betrokken zijn, efficiënter verlopen.

Hoe

Begin met rustig wandelen of hardlopen.
Na enkele minuten begin je met losmakende oefeningen om de doorbloeding en soepelheid van de spieren te verbeteren.
Ga hierna een stukje rustig hardlopen en doe enkele versnellingsloopjes.

Duur

De lengte van de warming-up is afhankelijk van het soort training die je gaat volgen. Bij een rustige duurloop is heel langzaam starten al voldoende. Als voorbereiding op een intervaltraining ben je 10-15 minuten bezig met de warming-up.
Als het koud is buiten zorg er dan voor dat je iets meer tijd ervoor uittrekt. Je kunt bij zeer koude omstandigheden ook een gedeelte van de warming-up thuis doen.

Cooling Down

Na afloop van de training is het juist weer belangrijk om de lichaamstemperatuur te laten zakken. Een goede cooling-down zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller worden afgevoered waardoor je sneller zal herstellen van de gemaakte inspanningen. Ook worden de loopspieren weer op lengte gebracht.

Hoe

Ga rustig hardlopen of wandel een stukje uit in een redelijk tempo. Dit worrdt ook wel een actief herstel genoemd en zorgt ervoor dat je lichaam sneller hersteld van de training.

Duur

Ook de cooling-down is afhankelijk van verschillende situaties maar over het algemeen ben je hier maximaal 10 minuten mee bezig. Dit zal na de meeste trainingen voldoende zijn. Doe altijd een cooling-down maar doe ook niet te veel, je echte training zit er immers al op!

Schema van week 2

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl