Rompstabiliteit

Stabiliteit

Om goed te kunnen bewegen en/of sporten is een sterke, stabiele romp noodzakelijk! Leer hieronder meer over stabiliteitsoefeningen en rompstabiliteit.

Stabiliteitsoefeningen

Elke beweging van je lichaam begint bij de rompspieren. Er moet sprake zijn van een goede balans voor meer kracht en explosiviteit, zo kunnen er geen beperkingen ontstaan.


De rompspieren bestaan uit de bilspieren, heupspieren, hamstrings, buikspieren en rugspieren en deze staan allemaal met elkaar in verbinding. Door oefeningen te doen waarmee je de controle en balansbeheersing over je rug, bekken, heup, knie, buik en billen traint, ben je minder vatbaar voor blessures. Daarnaast zul je ook meer kracht kunnen ontwikkelen waarmee je het hardlopen voor jezelf lichter maakt.


Je zult op meerdere vlakken profijt hebben van deze oefeningen!

OEFENINGEN:

Enkels

Op een been staan en met de ander de voet links en rechtsom draaien (afwisselen). Houdt de heupen goed recht, probeer niet in te zakken. Voor een goede balans kun je de handen in de zij houden.

Benen

Op een been staan en met de ander het cijfer acht tekenen. Voor en achter een cirkel maken (afwisselen).

Schouders

Armen naast je uitstrekken en kleine rondjes draaien, vooruit en achteruit.

Rug en buik

De superman op je buik liggen en je bovenlijf en onderbenen van de grond af tillen. Hiermee train je de rug en buikspieren.

Buik

Op je rug liggen en met je romp een kort stukje opkomen, niet helemaal terug (houd spanning), deze oefening kan met gestrekte of gebogen benen 2x20hh.

ROMPSTABILITEIT:

Puppyhouding

Op knieën en handen staan (kruiphouding) en dan om en om linkerarm en rechterbeen uitstrekken en anders om.

Planken

Op je buik liggen en je onderarmen op de grond laten rusten en met je hele lijf steun je dus op je onderarmen en je tenen, buik gaat van de grond! (oefening voor de diepe rug-en buikspieren).

Andersom planken

Op je rug liggen, steunend op je onderarmen en hakken kom je van de grond (met gebogen benen is minder belastend).

Zijwaarts planken

Zijwaarts liggen steunend op de onderste elleboog en onderste voet. Of om het iets makkelijker te maken, steunend op je knie.

DEZE OEFENINGEN MINIMAAL TWEE KEER PER WEEK NA OF VOOR JE TRAINING HERHALEN!

Schema week 6

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl