Eten voor en na het
hardlopen

Wat moet je nu eten voor en na een hardlooptraining?

1 De eerste en meest belangrijke regel: eet uiterlijk 2 uur voor je hardlooptraining. Op deze manier heeft je lichaam nog genoeg tijd om je maaltijd in ieder geval deels te verteren.


2 Het is je waarschijnlijk al bekend: eet niet te grote maaltijden! Als je onbeperkt spareribs gaat eten voor het hardlopen, kan er nog 4 uur zitten tussen de training en het eten, maar je zult er toch last van gaan krijgen. Houd je maaltijd dus klein en vetarm. Ook als je niet eerder dan 2 uur voor je training kunt eten of gezellig met je gezin mee wilt eten, neem dan een kleinere portie.


3 Op een lege maag lopen is nog slechter dan op een volle maag hardlopen! Veel mensen denken dat je meer verbrand als je op een lege maag loopt, dit is niet het geval. Indien het je niet lukt om 2 uur voor de training te eten neem dan toch even iets kleins.

Eten na het hardlopen

Sporten maakt hongerig

Je lichaam heeft na een training behoefte aan het aanvullen van opgemaakte reserves. Je lichaam gaat hier zo efficient mogelijk mee om en probeert eerst koolhydraten (suikers, brood, pasta) te verbranden voordat het overgaat tot een vetverbranding. Het beste is om binnen een uur na je training te eten, om de trek te stillen, je lichaam te laten herstellen van de inspanning.


Tijdens het hardlopen belast je spieren en botten die gerepareerd dienen te worden na de training. Als je niet eet na je training kun je je hestel behoorlijk in de weg staan. Met een lege maag na een training gaan slapen is net zo erg als met een lege maag gaan trainen!

Neem naar de training dus een ontbijtkoek, banaan of energiereep mee om direct na de training
de koolhydraten aan te kunnen vullen!

Bij het hardlopen zijn de spieren in de benen behoorlijk op de proef gesteld. Als je ze geen voeding gunt dan dwing je het lichaam om spierweefsel aan te spreken voor de basale energievoorziening. Het zou zonde zijn als je spierweefsel kwijtraakt dat we nu juist aan het opbouwen zijn! Het herstel van het lichaam gaat dan een stuk langzamer, je blijft wat langer moe en zult hierdoor minder frequent kunnen trainen.


Heb je de warme maaltijd voor je training al genuttigd, dan kun je als je thuiskomt van de training het beste een lichte snack dat wel veel koolhydraten bevat (bakje magere yoghurt met fruit) eten waardoor het lichaam herstelt. Het beste is om binnen een uur na je training al iets te eten om het proces van het herstel van de spieren zo snel mogelijk op gang te helpen.

Schema van week 4

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl