Bewust zijn

Als je wilt excelleren in bijvoorbeeld jouw sport dien je ook tijdens de training en om de training heen bewust te zijn van wat je doel is. Wat ga je doen? Wat is je doel vandaag, wat wil je bereiken en wanneer?

Je moet je heel bewust zijn van de stappen die je neemt.

Bij elke oefeningen en elke herhaling zul je leren jezelf de volgende vragen te stellen; wat doe je, hoe doe je het en hoe reageert je lichaam op de training. Dit helpt je om een duidelijke focus te krijgen. Door deze focus op jezelf goed te oefenen en als een mechanisme aan te leren zul je dezelfde techniek ook kunnen inzetten tijdens wedstrijden en daardoor een beter resultaat neerzetten.

Bewustzijn dient dus voor het creëren van de juiste focus.

Op je lijf, je houding, ademhaling en je doelstelling in deze wedstrijd. Tijdens en rond een wedstrijd zijn er veel factoren die je kunnen afleiden zoals publiek, tegenstander, emoties en weersomstandigheden.


Indien je tijdens de training jezelf traint optimaal bewust te zijn

zal dit tijdens de wedstrijd als vanzelf gebeuren.

Aan de slag dus met je sterke en zwakke punten! Weet waar je van afgeleid wordt. Ken je emoties en -eventueel- negatieve gedachten en wat voor effect ze hebben op je lichaam.

Tips om mee te beginnen je focus te verbeteren

Zet voordat je naar je training gaat je telefoon uit of neem deze niet mee;


Gebruik de w-up van iedere training om je hoofd leeg te maken van gedachten;


Herken negatieve emoties op die je kunnen belemmeren in de training;


Bepaal voor iedere training je doelstelling van deze training en noteer deze;


Richt je tijdens de training op je eigen lichaam en je eigen handelingen en laat je niet afleiden door randzaken om de training heen;


Evalueer iedere training als individu en als groep: Goed getraind? Wat was daarbij belangrijk? Is je doelstelling gehaald? etc.

Mentaal sterk zijn

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl