EMOTIONEEL

.Emoties in kaart.

Lichaam en emotie gaan hand in hand. Elke emotie kent een specifieke lichamelijke sensatie die zich uit in gewaarwordingen in bepaalde lichaamsdelen. De lichaamsdelen voelen daarbij extra energiek of juist minder actief aan dan normaal.
Verliefdheid kan je bijvoorbeeld een warm gevoel van binnen geven, terwijl je bij angst pijn op de borst kan ervaren.

Deze lichamelijke belevingen van emoties lijken universeel voor de mens en zijn letterlijk in kaart te brengen. Elk emotie leidt namelijk tot een bepaalde reactie in de hersenen en het vrijkomen van hormonen in het lichaam. Het unieke samenspel van deze hormonen gaat wellicht gepaard met een unieke sensatie.

Agressie en verliefdheid

Dergelijke emoties, die om toenadering vragen, gaan gepaard met een sterk verhoogde activiteit in de armen en het bovenlichaam.

Geluk en verliefdheid

Positieve emoties verhogen het gevoel in grote delen van het lichaam.

Walging

Deze emotie blijkt een verhoogde activiteit rond het spijsverteringsstelsel te veroorzaken.

Schaamte

Schaamte gaat gepaard met gloeiende wangen.

Bedroefdheid en depressieve gevoelens

Negatieve emoties gaan gepaard met verminderde energie in de ledematen.

Wat kunnen we met deze kennis?

Dat emoties, naast het uitoefenen van invloed op de mentale toestand, ook fysieke effecten met zich meebrengen is gunstig. Zo zorgen emoties ervoor dat we snel kunnen reageren op gevaar, maar ook op kansen die zich voordoen.

Het kan belangrijk zijn je lichaam te observeren en de boodschappen die je lichaam je geeft te horen en te begrijpen. Het negeren van emoties kan namelijk leiden tot pijn en lichamelijk lijden. Angst uit zich op fysiek niveau bijvoorbeeld in buikpijn, een snelle hartslag, zweten en druk op de borst. Het is dan belangrijk om deze angst te beheersen in plaats van de pijn te onderdrukken met pillen. Een ander voorbeeld is vreugde. Deze emotie helpt ons een band te creëren met andere mensen en ons geluk te delen. En genieten van het leven is gezond voor lichaam en geest.

Wie ben ik?

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl