.Portie grootte.

Doe jij altijd je best om je bord leeg te eten? Dit wordt van kleins af aan al aangeleerd en als beloning krijg je vaak een toetje. Mensen eten meer wanneer ze veel keuzes hebben en wanneer ze grotere porties voorgeschoteld krijgen. De meeste mensen weten niet wat de aanbevolen portie grootte is. Veel voedingsproducten hebben dit al wel op de verpakking staan, maar hoe lees je een etiket?

En hoe weet je welke portiegrootte goed is? Misschien eet je onbewust wel te veel of te weinig.

Er zijn meerdere manieren om te spelen met portie groottes. Wat zal je makkelijk thuis kunnen doen?

Pas de grootte van borden, glazen en schaaltjes eens aan. Heb je nog honger, dan kun je altijd nog eens opscheppen.

Kies voor kleinere verpakkingen, laat je niet verleiden tot het kopen van extra grote ‘XL’ of ‘familieverpakkingen’. Ze zijn verhoudingsgewijs misschien goedkoper, maar je bent daardoor eerder geneigd om meer te eten dan goed voor je is.

Check het etiket voor de portieaanduiding. Maar let op: op een verpakking staat niet altijd de portie die je er daadwerkelijk van eet of drinkt.

Laat je inspireren door snacks die 100% schijf van vijf zijn, zoals een handje ongezouten noten of een paar gedroogde vruchten.

Weeg de hoeveelheid in de portieaanduiding eens af. Hoe ziet die portie eruit in je hand. Zo krijg je inzicht in hoeveel je eet.

Zelfde portiegrootte op een verschillend bord. Welk bord zou jij kiezen?

Etiketten lezen:

Lees jij wel eens het etiket? En waar let jij dan op? Je kan op meerdere dingen letten, zoals het totaalaantal kcal, de hoeveelheid zout en suiker. Daarnaast kan je ook kijken naar gerichte stoffen, zoals E-nummers en meer. Bij vergelijken van voedingsproducten kan je kijken naar de hoeveelheid voedingsstoffen per 100 gram. Een portie grootte verschilt namelijk per verpakking. Neem dan het product met de minste suiker, zout, vet of kcal. Kies waar jij je goed bij voelt en wat jij belangrijk vindt.

Een andere manier om snel een product te beoordelen is te kijken naar de referentie-inname (RI). Deze verwijst naar het gemiddelde dat je als persoon mag eten. Dit kan wel iets afwijken voor jou als persoon. Hoe gebruik je het referentiekader?

Waarden waarop deze gebaseerd is:

Een volwassenen mag gemiddeld 2000 kcal per dag. 25g suiker 6g zout

Met de Referentie-inname kun je per portie zien hoeveel deze bijdraagt aan de hoeveelheid die je per dag mag hebben. Als je bijvoorbeeld 20% zout op de verpakking staat, is dat voor een klein tussendoortje met een portie grootte van 50 gram natuurlijk harstikke veel. Wil jij weten of jij de juiste portie grootte hebt zoals wordt aanbevolen? Doe dan de test!

Voor dit testje heb je nodig een voedingsproduct uit het onderstaande lijstje en een keukenweegschaal. Weeg de hoeveelheid die jij normaal eet. Hoeveel gram weeg jij er boven of onder de aanbevolen portie? Kijk naar de video voor een voorbeeld.

1 - (40 g) 2 - (30 g) 3 - (20 g) 4 - (30 g) 5 - (6,5 g) 6 - (25 g) 7 - (19 g) 8 - (9 g) 9 (19 g) 10 - (25 g)

Inhoud Magazine

Stoelyoga

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl