EMOTIONEEL

.Psychische problemen op het werk.

ADHD, autisme, depressie en een burn-out. Dit zijn allemaal voorbeelden van psychische problemen waarmee je te maken kunt krijgen. Ze komen vaak voor op het werk en het kan lastig zijn om daarover te praten met je collega’s. Hoe ga je daarmee om en wat is het precies? Lees onze tips!

Tips om jouw psychisch probleem bespreekbaar te maken op het werk

1. Denk goed na over wat je gaat vertellen en aan wie je het gaat vertellen.

Moet degene waarmee je gaat praten precies de diagnose weten of is dat niet nodig? Wat wil je diegene vertellen om jou te helpen en wie kan jou helpen met jouw probleem? Denk na over wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk aan het werk te kunnen gaan. Vertel niet het probleem om vervolgens af te gaan wachten wat jouw collega’s er aan gaan doen, dat wordt niet gewaardeerd.

Vertel juist wat er aan gedaan kan worden.

2. Bereid je goed voor.

Nadat je hebt nagedacht over wat je gaat vertellen en aan wie je het gaat vertellen kan je beginnen met oefenen. Probeer een keer het gesprek te oefenen en doe dit met iemand die je goed kent en vertrouwt. Denk na over mogelijke positieve, maar ook mogelijke negatieve reacties die je kunt krijgen. Probeer alvast na te denken hoe jij erop zou reageren. Hierdoor zal je merken dat je een stuk comfortabeler het gesprek aan kan gaan en je zelfverzekerder bent.

Tips om goed te kunnen omgaan met collega’s die psychische problemen hebben

1. Verdiep je in het probleem.

Heeft een collega een depressie en werk je vaak samen? Dan kan het helpen om je te verdiepen in het onderwerp om je collega zo beter te kunnen begrijpen. Als je meer begrip kunt tonen, kan je gemakkelijker samenwerken. Hiervoor geldt: hoe meer kennis, hoe meer begrip des te betere samenwerking.

2. Ga geen dingen voor jouw collega invullen.

Iedereen heeft een andere kijk op de wereld en beleeft deze anders dan jij. Probeer er voor te zorgen dat je niet jouw verwachtingen van je collega gaat invullen. Het kan zijn dat je collega zich anders gedraagt dan jij dat zou doen. Dit hoeft niet gelijk vanwege het psychisch probleem van jouw collega te komen. Iedereen is nou eenmaal anders. Dit kan ervoor zorgen dat jouw collega zich onzeker gaat voelen en er kunnen misverstanden ontstaan. Bespreek dingen met elkaar zodat je weet wat je aan elkaar hebt.

Hoe nu verder?

Heb jezelf een psychisch probleem en twijfel je of je dit kenbaar moet maken?

Samen Sterk Zonder Stigma heeft een handige tool te ontwikkelen om je te helpen!

www.samensterkzonderstigma.nl

Mindfulness: Houd je mentale
gesteldheid gezond

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl