.De stress spier.

geschreven door Josette Jimmink, ontspanningsdeskundige

Ik denk dat ik voor veel mensen spreek, al zeg ik dat deze periode van onzekerheid en verandering veel stress oplevert. De spier die hierbij betrokken is, is de psoas, oftewel de stress spier. De Iliopsoas voluit geschreven, bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heup bot en verbindt je romp met je benen. Je kunt je misschien voorstellen dat de psoas mede zorgt voor balans, mobiliteit en flexibiliteit

Wanneer wij stress ervaren trekt deze spier zich samen om vervolgens over te gaan tot actie. Niet alleen stress zorgt voor stijfheid in deze spier, maar ook weinig beweging zorgt dat de psoas stijver wordt. Nu de sportscholen dicht zijn, bestaat de kans dat jij nu minder beweegt. De spanning van deze spier kan leiden tot lichamelijke klachten waaronder rugklachten.

Naast de stress spier heeft de psoas ook nog een andere benaming, namelijk de Spier van de Ziel. De spier reageert namelijk niet alleen op stress, maar de spier slaat ook op onderliggende emotie ervan. Zo kan het gebeuren dat er emoties loskomen wanneer je bijvoorbeeld tijdens de yin yoga stretcht op deze psoas spier. Je stretcht letterlijk de stress en de emoties los. Wanneer je merkt dat het loskomt probeer dan je aandacht eens bewust op deze spier te richten. Je adem ernaartoe te volgen. Adem in via je borstkas naar het begin van je psoas en bij het uitademen richt je je op het verlengen van de spier.

Nu je weet hoe het werkt met psoas spier kun je ermee aan de slag, maar hoe verleng je deze stress spier? Een hele goede yin yogaoefening om de psoas te verlengen is de Saddle pose. Deze houding is echter vrij heftig wanneer je deze voor de eerste keer doet, daarom adviseer ik een variant hierop.

Uitvoering

Kom op je linker zij liggen en breng vervolgens je bovenste been (rechterbeen) zoveel mogelijk naar achter toe en trek daarbij je hiel richting je bil. Je onderste been breng je zoveel mogelijk naar voren toe. Draai nu open op je rug en zorg dat je beiden schouderbladen op de mat liggen. Je voelt nu als het goed is een flinke strekking aan de bovenkant van je rechterbeen richting je lies. Misschien voel je het ook iets trekken aan de rechterkant van je onderrug, dit is je Iliopsoas spier. Je wilt geen pijn ervaren in deze houding, maar echt een flinke strekking wel. Je kunt de houding ongeveer 4 minuten vasthouden en deze vervolgens herhalen aan de andere kant.

De video met deze houding kun je hier terugvinden, zodat je thuis ook je psoas spier kunt verlengen.

Inhoud Magazine

Trainingen

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl