.Hoe verhoog ik mijn weerstand.

Het Coronavirus zorgt nu ook in Nederland voor veel onrust. De verwachting is dat een groot deel van de bevolking besmet gaat worden met het virus. Om besmetting te voorkomen heeft de overheid al flink wat maatregelen getroffen. Zo wordt geadviseerd elkaar de hand niet meer te schudden, om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren en sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Maar wat kun je zelf nog meer doen om te voorkomen dat ook jij het virus krijgt? En als je dan toch besmet raakt, hoe zorg je er dan voor dat je zo min mogelijk klachten ervaart?

Weerstand

Een goede weerstand is het sleutelwoord. Wanneer je een goede weerstand hebt, betekent dit dat je een goed werkend afweersysteem hebt. Het afweersysteem, ofwel immuunsysteem, verdedigt het lichaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en is dus belangrijk om ziekten te voorkomen. Maar wat kun je zelf doen om je weerstand te verhogen?

Voeding

Voeding is een van de factoren die een belangrijke rol speelt bij het verhogen van de weerstand. De boodschap hierbij is: zorg voor een gezond en gevarieerd eetpatroon, zodat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Dit betekent dagelijks 250 gram groenten, 2 stuks fruit, voldoende volkorenproducten en magere zuivel. Ook vlees, (vette) vis, noten, eieren, peulvruchten, gezonde vetten en voldoende vocht zijn onderdeel van een gezond eetpatroon en dragen daarmee bij aan een goede weerstand. Wil jij weten of jij een gezond voedingspatroon hebt? Doe dan de check op de volgende pagina.

De vitamines C, D, A, E, B6, B11 en B12 en mineralen ijzer, koper, seleen en zink zijn het meest van belang.

Deze voedingsstoffen spelen allemaal een belangrijke rol bij het verhogen van de weerstand. Sommigen via hun anti-oxidatieve werking. Doordat antioxidanten agressieve stoffen wegvangen beschermen ze tegen beschadigingen en ziekten. Anderen via hun stimulerende effect op het immuunsysteem en dan in het bijzonder op de aanmaak van witte bloedcellen. Deze vernietigen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen en schimmels en bestrijden daarmee de ontwikkeling van ziekten. Ook eiwitten zijn belangrijk. Eiwitten zijn betrokken bij de aanmaak van alle lichaamscellen. Dus ook die van antilichamen en enzymen van het immuunsysteem. De bouwstenen van eiwitten, aminozuren, spelen tevens een sleutelrol in het goed functioneren van het immuunsysteem.

Inhoud Magazine

Checklist gezond voedingspatroon

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl